Oral history Interview Project Getuigenissen van Nederlandse vrouwen die een relatie hadden met een Duitse man

Description (taken from EASY): In oorlogstijd kun je verliefd worden, ook op de bezetter. In dit project zijn de verhalen vastgelegd van Nederlandse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog liefdesrelaties onderhielden met Duitse militairen. De straf voor deze vrouwen was na de bevrijding nogal eens dat ze werden kaalgeschoren. Uit onderzoek van historica Monika Diederichs blijkt dat het hierbij niet ging om spontane, incidentele acties van gekrenkte burgers. Het kaalscheren van ‘moffenmeiden’ nam de vorm aan van volksgerichten met een structureel karakter, waarbij niet zelden plaatselijke autoriteiten betrokken waren.

Bron: Cogis, Kennisinstituut voor de sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld ©(2009): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project "Getuigenissen van Nederlandse vrouwen die een relatie hadden met een Duitse man". DANS. https://doi.org/10.17026/dans-zve-eq7c

Data and Resources

Additional Info

Field Value
Source http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-c13-ztn
Author , (Cogis, Kennisinstituut voor de sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld ©)
Last Updated February 7, 2018, 13:15 (CET)
Created November 22, 2017, 16:50 (CET)
Access Details REQUEST_PERMISSION
Data Disclaimer This dataset has undergone processing before it was uploaded to this register. Examples of possible processing operations are: filter, transform, enrich, clean, interpret, combine or reconciliate.
Processing Details Derived from the DANS oral history collection. Mapped DIDL format to dcterms.