Oral history Interview Project Verkrachting en troost

Description (taken from EASY): 'Troostmeisjes' worden ze genoemd. Jonge vrouwen, soms nog kinderen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog stelselmatig werden verkracht door de Japanse bezetter in voormalig Nederlands-Indië. In soldatenbordelen verrichtten ze seksuele 'dwangarbeid'. Wat zijn de herinneringen van deze vrouwen en wat zijn de gevolgen geweest van hun verborgen en verdrongen leed?

De filmmakers zijn in Indonesië op zoek gegaan naar vrouwen die als seksslavinnen moesten werken. Het heeft schoorvoetend vertelde levensverhalen opgeleverd vol pijn en schaamte. De verhalen zijn verwerkt in de documentaire 'Troostmeisjes'.

Van de nu hoogbejaarde vrouwen zijn tevens portretfoto's gemaakt. Ook zijn hun verhalen verwerkt in een boek.

Bron: Stichting Het Kader; Van Osch Filmprodukties ©(2008): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Verkrachting en Troost'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xx2-f92k

Data and Resources

Additional Info

Field Value
Source http://www.persistent-identifier.nl?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-3bb-n5f
Author , (Van Osch Filmprodukties ©) & , (Stichting Het Kader)
Last Updated February 7, 2018, 13:14 (CET)
Created November 30, 2017, 12:55 (CET)
Access Details REQUEST_PERMISSION
Data Disclaimer This dataset has undergone processing before it was uploaded to this register. Examples of possible processing operations are: filter, transform, enrich, clean, interpret, combine or reconciliate.
Processing Details Derived from the DANS oral history collection. Mapped DIDL format to dcterms.