Oral history Interview Project Nederlandse SS'ers

Description (taken from EASY): Zo'n 25.000 Nederlanders hebben gediend in de Waffen-SS. Hoewel het om een grote groep mensen gaat, zijn de persoonlijke verhalen van deze vrijwilligers nog weinig bekend. Toch vertellen hun ervaringen veel over de situatie in Nederland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze bieden een ander perspectief op de verhouding tot de Duitse bezetter en op de vraag hoe Nederland na de oorlog met zijn oorlogsverleden omging. Daarnaast geven de verhalen inzicht in de leef- en denkwijze van die tijd, in de afwegingen die mensen al dan niet maakten op hun weg naar wat als landverraad werd gezien.

Acht Nederlandse jongens die zich vrijwillig bij de SS aansloten, vertellen over hun geschiedenis. Welke achtergrond hadden zij? Waarom namen ze dienst? Hoe hebben ze deze periode ervaren en hoe kijken ze erop terug?

De interviews zijn voorlopig niet toegankelijk.

Bron: Seelen, J.; Stichting Zuidenwind Filmprodukties (copyright); (2009): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Nederlandse SS'ers'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-2cy-6y73

Data and Resources

Additional Info

Field Value
Source http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-obd-2nr
Author Stichting Zuidenwind Filmprodukties (copyright) & Seelen, J.
Last Updated June 23, 2018, 13:09 (CEST)
Created November 30, 2017, 12:55 (CET)
Access Details REQUEST_PERMISSION
Data Disclaimer This dataset has undergone processing before it was uploaded to this register. Examples of possible processing operations are: filter, transform, enrich, clean, interpret, combine or reconciliate.
Processing Details Derived from the DANS oral history collection. Mapped DIDL format to dcterms.