Oral history Interview Project Indonesisch en Indisch verzet in Nederland tijdens WO II

Description (taken from EASY): Voordat Nederlands-Indië ophield te bestaan en de grote groep Indo-Europeanen en Molukkers naar Nederland migreerde, woonden er al Indische, Molukse en andere groepen uit Nederlands-Indië in Nederland. Relatief veel van hen hebben deelgenomen aan het verzet tegen het fascisme. Sommigen belandden in het beruchte Oranjehotel en in concentratiekampen. Velen van hen zijn in de strijd tegen de Duitse bezetter omgekomen. In dit oral history-project komen personen aan het woord met een Indische achtergrond die zich tijdens de oorlog tegen de bezetter hebben gekeerd.

In 1940 lag de toekomst voor het overgrote deel van hen in Nederlands-Indië of Indonesië. Ze waren meestal tijdelijk in Nederland en toevallig verzeild geraakt in een oorlog die niet de hunne was. Toch toonden zij zich veelal solidair met de Nederlandse bevolking. De belangrijke politieke vereniging Perhimpunan Indonesia bijvoorbeeld had haar leden al in 1936 opgeroepen om zich tegen het fascisme te keren. Daarvoor werd de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië tijdelijk op een zijspoor gezet.

Bron: Stichting ArtEsteem ©(2009): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Indonesisch en Indisch verzet in Nederland tijdens WO II'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-x72-7g3z

Data and Resources

Additional Info

Field Value
Source http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-22q-66d
Author Keppy, H.M. & , (Stichting ArtEsteem ©)
Last Updated February 7, 2018, 13:03 (CET)
Created November 30, 2017, 12:56 (CET)
Access Details OPEN_ACCESS & http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Data Disclaimer This dataset has undergone processing before it was uploaded to this register. Examples of possible processing operations are: filter, transform, enrich, clean, interpret, combine or reconciliate.
Processing Details Derived from the DANS oral history collection. Mapped DIDL format to dcterms.