Oral history Interview Project Het Molukse perspectief in oorlogstijd

Description (taken from EASY): Met het project ‘Het Molukse perspectief in oorlogstijd’ richt Museum Maluku (MuMa) zich op de ervaringen van Molukse ouderen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hiervan. Hierbij wordt niet alleen gevraagd naar de ervaringen van hen die momenteel in Nederland wonen, maar ook van respondenten in Indonesië. Deze laatsten hebben vaak een ander verhaal en perspectief dan degenen die rond 1951 naar Nederland kwamen. Bij de selectie van respondenten richt het MuMa zich op diverse lagen van de bevolking en verschillende religieuze achtergronden.

De aanpak van dit project is bijzonder, omdat tussen de interviews van Molukkers die naar Nederland kwamen en zij die in Indonesië bleven, een verbinding wordt gelegd tussen de geschiedschrijving over de oorlog in Nederland en die in het voormalige Nederlands-Indië.

Het project van MuMa heeft 48 interviews vastgelegd met Molukkers die de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hebben meegemaakt. Met name de interviews in Indonesië vormden soms in meerdere opzichten een uitdaging.

Niet eerder is deze specifieke geschiedenis in woord en beeld vastgelegd. De interviews zijn afgenomen in de Nederlandse taal, het Indonesisch en verschillende Maleise dialecten.

Bij een aantal interviews binnen dit project ontbreken de transcriptie en (evt.) de vertaling. Het gaat dan vooral om de niet-Nederlandstalige interviews op aanvraag.

Bron: Museum Maluku (MuMa) ©(2008): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Het Molukse perspectief in oorlogstijd'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-zpk-7kjn

Data and Resources

Additional Info

Field Value
Source http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-551-afh
Author , (Museum Maluku (MuMa) ©) & Habiboe, Drs. R.R.F.
Last Updated June 23, 2018, 16:51 (CEST)
Created November 22, 2017, 16:30 (CET)
Access Details OPEN_ACCESS & http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Data Disclaimer This dataset has undergone processing before it was uploaded to this register. Examples of possible processing operations are: filter, transform, enrich, clean, interpret, combine or reconciliate.
Processing Details Derived from the DANS oral history collection. Mapped DIDL format to dcterms.