Oral history Interview Project Gerepatrieerde vrouwen van Molukse KNIL militairen

Description (taken from EASY): Veel van de Molukse KNIL-militairen die tussen 1951 en 1953 naar Nederland kwamen, waren getrouwd. In dit project komen een aantal van hun echtgenotes aan het woord. Hoe hebben de Tweede Wereldoorlog, de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd de keuzes van deze vrouwen beïnvloed? En waren ze betrokken bij het besluit van hun mannen te strijden tegen de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging? De interviews maken duidelijk welke ingrijpende gevolgen die beslissing had voor de persoonlijke relaties van de vrouwen en de relatie met hun geboorteland.

De getuigenissen leveren een genuanceerd en genderspecifiek beeld op van het leven en de keuzes van Molukse KNIL-militairen. Ze vormen daarmee een waardevolle aanvulling op de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Maar ze vertellen ook over de nasleep ervan: de Indonesische revolutie, de onafhankelijkheid, de strijd om de inrichting van het nieuwe Indonesië, de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken en de opheffing van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Bron: Oogland Filmproducties(2010): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Gerepatrieerde vrouwen van Molukse KNIL militairen'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xt4-fcst

Data and Resources

Additional Info

Field Value
Source http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-wgi-b19
Author , (Oogland Filmproducties)
Last Updated February 7, 2018, 13:06 (CET)
Created November 30, 2017, 12:56 (CET)
Access Details OPEN_ACCESS_FOR_REGISTERED_USERS
Data Disclaimer This dataset has undergone processing before it was uploaded to this register. Examples of possible processing operations are: filter, transform, enrich, clean, interpret, combine or reconciliate.
Processing Details Derived from the DANS oral history collection. Mapped DIDL format to dcterms.